دمپختک یک غذای ایرانی و سنتی است که پایه آن برنج است و در مناطق مختلف بر اساس ذائقه افراد به شیوه های گوناگون طبخ می شود. رایج ترین نوع دمپختک، دمپختک باقالی است. دمپختک باقالی غذایی خوشمزه است که درست کردن آن بسیار ساده است و کمتر کسی پیدا می شود که این غذا را دوست نداشته باشد.
دمپختک یا دمی باقالی جزء غذاهای اصیل ایرانیه و عطر و بوش آدم رو با خودش میبره به قدیما … طرز تهیه این پلو مخلوط خیلی راحته و در عین حال کم خرج هم هست ولی نمیدونم چرا این روزا کمتر پیش میاد که این غذای خوشمزه و لذیذ رو درست کنیم. اما من تو این مطلب طرز تهیه اش رو براتون میذارم که اگه بلد نبودین یاد بگیرین و اگر هم بلد بودین و یادتون رفته بود که درستش کنین حتما بپزینش و از طعم محشرش لذت ببرین.
طرز تهیه دمپختک
مواد لازم برای تهیه دمپختک
برنج 3 پیمانه
باقالی زرد (لپه باقالی یا باقالی دمپختک) 1 و 1/2 پیمانه
3 عدد پیاز
60 گرم کره
نمک و زرچوبه به مقدار لازم
مواد لازم برای تهیه دمپختک
باقالی رو از 3 الی 4 ساعت قبل خیس میکنیم.
X
خیس کردن باقالی
حالا کره رو با 1 الی 2 قاشق روغن داخل ماهیتابه میریزیم. برای این به جای روغن از کره استفاده میکنیم چون طعم دمپختکمون رو عالی میکنه.
اضافه کردن روغن و کره
پیاز رو خورد کرده و داخل ماهیتابه میریزم و مدام تفت میدیم تا یکدست طلایی بشه.
X
تفت دادن پیاز
وقتی پیاز طلایی شد بهش زرچوبه اضافه میکینم و باز کمی تفت میدیم.
اضافه کردن زرچوبه
بعد باقالی خیس کرده رو که آبکشی کردیم به پیاز اضافه کرده و تفت میدهیم.
تفت دادن باقالی با پیاز
به باقالی 1 پیمونه آب اضافه میکنیم تا کمی بپزه و آبش کشیده بشه.
اضافه کردن آب
حالا 3 پیمونه برنج رو که از قبل با 4 پیمونه آب خیس کردیم و بهش نمک زدیم رو حرارت میدیم تا جوش بیاد و قد بکشه.
جوش آوردن برنج
وقتی آب مثل شکل زیر جذب برنج شده بود، برنج آماده مخلوط شدن با باقالی هستش.
آب برنج کشیده شده
حالا برنج و باقالی رو با هم مخلوط میکنیم.
مخلوط کردن برنج و باقالی
کف قابلمه رو چرب کرده و مخلوط رو توش میریزیم و دمش میزاریم.
دم گذاشتن دمپختک
بعد از حدود 30 الی 45 دقیقه دمپختک خوشمره و لذیذمون آماده اس و میتونیم تنها یا با تخم مرغ نیمرو سروش کنیم.
راستی یادتون نره که دمپختک رو حتما با ترشی بخورین چون عااالی میشه…
دمپختک با نیمرو
دستور پخت دمپختک برای 4 نفر و زمان پخت 2 ساعت میباشد
برنج | 4 پیمانه |
باقالی زرد (باقالی دمپختک) | 2 پیمانه |
کره | 100 گرم |
زردچوبه | 2 قاشق غذاخوری |
زعفران دم کرده | به میزان لازم |
نمک و روغن | به میزان لازم |
پیاز | 3 عدد |
باقالی خیس خورده را آبکش کرده و به پیاز اضافه می کنیم و تفت می دهیم.
باقالی را با 1 پیمانه آب کمی می پزیم و اجازه می دهیم تا نیم پز شده و آب آن کشیده شود.
برنج خیس خورده را با آبی که برای خیس کردن آن استفاده کرده بودیم روی شعله قرار می دهیم تا جوش بیاید، وقتی آب برنج جوش آمد زعفران دم کرده را به آن اضافه می کنیم و صبر می کنیم تا آب، جذب برنج شود و برنج شکافته و قد بکشد.
در این مرحله باقالی را با برنج مخلوط می کنیم و دم می گذاریم و زیر شعله گاز را کم می کنیم تا خوب دم بکشد.
بعد از حدود 30 الی 45 دقیقه دمپختک آماده است و می توان بسته به سلیقه با تخم مرغ نیمرو، سبزی خوردن، انواع ترشی، سالاد شیرازی، ماست و موسیر و دوغ سرو کرد.
دمپختک یک غذای اصیل ایرانی است که اگر چه ساده به نظر می رسد ولی موادی که در دستور پخت دمپختک استفاده می شود بسیار مغذی است.
برنج آبکش نشده: برنج آبکش نشده یکی از این موارد است. معمولا بیشتر خانواده ها ترجیح می دهند برنج را آبکش مصرف کنند چون معتقدند علاوه بر اینکه ظاهر بهتری دارد، چاق کننده هم نیست. آنها تصور میکنند کته کردن برنج به دلیل نشاسته موجود، باعث چاقی میشود، در حالی که آبکش کردن برنج، فقط باعث می شود ویتامینهای محلول در آب آن مانند ویتامین های گروه B از بین بروند.
باقالی: باقالی خواص زیادی دارد و یکی از منابع عالی فیبر و پروتئین به حساب میآید و مصرف آن همراه با برنج، تمامی پروتئین ها و اسیدهای آمینه ضروری بدن را تامین می کند. کلسیم و پتاسیم موجود در باقالی از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرده و به کنترل فشارخون بالا کمک میکند. این دانه همچنین سرشار از آهن، فسفر، مس، منگنز، منیزیم، ویتامین C، ویتامین A، ویتامین K، ویتامین B و اسیدفولیک است بنابراین برای رفع کم خونی هم مفید است البته به شرطی که نسبت به آن حساسیت نداشته باشید.
زردچوبه: زردچوبه یک ادویه پر خواص است و کورکومین موجود در آن در جلوگیری از تکثیر و رشد سلول های سرطانی (سرطان کولون و رکتوم) نقش موثری دارد. کورکومین به داشتن خواص ضدالتهابی طبیعی شهرت دارد. در نتیجه می توان آن را جایگزین برخی داروهای ضدالتهاب کرد. همچنین زردچوبه برای سلامتی و حتی زیبایی، فوق العاده است و مانند داروهای ضدانعقاد خون عمل می کند.
منبع : ashpaziiman